We zijn jullie dankbaar

Hallo,

Al vele jaren dragen jullie op de ene of andere manier bij aan ons project Dimbali in Senegal. We houden jullie dan ook graag op de hoogte over het reilen en zeilen van ons project. Daarom vinden jullie hieronder de geschiedenis van NBC Academy in een notendop. Sinds 2009 zorgt www.dimbali.be voor de financiële ondersteuning en infrastructuur van NBC Academy.

Daarvoor heette de club ‘NBC’, in 2000 opgericht door Pape Sombel Diop (‘Pape’ voor de vrienden) en een aantal vrienden. Zij hadden een duidelijk doel voor ogen: jonge meisjes en jongens sensibiliseren over en beschermen tegen de negatieve invloeden van het toerisme (zoals alcohol, drugs, e.a.) via sport en de discipline die daarbij komt kijken (de ‘sport etude’).

Langzaam maar zeker kwamen er op woensdag en zaterdag jongeren richting het basketbalterrein van de lokale schoolgemeenschap. Niet veel later werden er ook tripjes georganiseerd om de jongeren op verplaatsing te laten spelen. De tijd was rijp om in competitie te spelen. Een senior mannenploeg en senior vrouwenploeg van NBC startten in 2de divisie.

Even later werd duidelijk dat het basketbalterrein van de lokale schoolgemeenschap onvoldoende groot was om alle geïnteresseerde jongeren op te vangen. Daarom kocht Pape samen met een aantal andere partners een grond en werd ‘NBC Academy’ geboren.

NBC Academy bestaat uit twee basketbalterreinen, kleedkamers met douches voor jongens en meisjes, een keuken en een winkeltje.

Daarnaast organiseert NBC Academy ook bijlessen voor de jongeren (Engels, wiskunde en wetenschappen) en worden hun schoolresultaten nauw opgevolgd. Het inschrijvingsgeld voor NBC Academy dekt zowel de basketballessen als het schoolstartpakket en wordt bewust laag gehouden om alle geïnteresseerde jongeren een kans te geven. Daarnaast ontvangt NBC Academy inkomsten van het winkeltje, het jaarlijkse galabal en donaties van lokale Senegalezen en vanuit het buitenland. Er werden ook bomen aangeplant op het domein en werden zonnepanelen geïnstalleerd. Op die manier probeert NBC Academy ook zijn steentje bij te dragen aan het milieu. Recent begonnen we ook met de opbouw van een internaat.

NBC Academy is de laatste jaren sterk gegroeid en telt momenteel al ruim 150 leden. Sommige jongeren die als basketbalspeler begonnen, zijn ondertussen aangesteld als basketbaltrainer of bewaker van NBC Academy. Meer leden vragen om meer organisatie en dus ook om extra werkingsmiddelen en vrijwilligerswerk. Daarom zijn wij erg dankbaar voor jullie niet-aflatende steun!

Greet en Dirk